top of page
  • Obrázek autoraVojta

Na skialpy do Krkonoš! Jedině s Freeride Compass - Skialpový Kurz 2024

Krkonoše milujeme.

Jsou to hory, kde jsme všichni vyrostli, kde jsem se naučili lyžovat a hlavně skialpovat. Díky dobré dostupnosti a možnostem kombinovat volný terén se značenými cestami je to ideální tréninkového hřiště pro skialpinisty. 

A proto jsme v roce 2024 připravili 2 krásné víkendové skialpové kurzy právě v těchto horách.

Náš skialpový kurz v Krkonoších se zaměřuje na praktické, ale i částečně teoretické činnosti spojené se skalpováním. Budeme trávit co nejvíce času venku na sněhu a po večerech si u dobrého jídla a piva řekneme všechno ostatní. Přečti si, co se s námi konkrétně naučíš a proč je to tak důležité.



Porozumění a manipulace s vybavení

Ukážeme ti, jak výbava funguje, proč a jak řešit případné problémy, které se v terénu reálně stávají. Je nezbytně důležité, aby sis dokázal poradit i bez pomoci druhých. Když se ti třeba zasekne vázání, nebo ti přestanou lepit pásy. Ve velkých horách se na své vybavení musíš spolehnout ve 100%. Proto je tak důležité s ním umět zacházet a umět si poradit.



Technika výstupu a sjezdu

Skialpový pohyb není nijak složitý. Přesto je dobré se naučit několik zásadních věcí, které bez instruktáže sám nevymyslíš. Ušetří ti sílu a v terénu se budeš pohybovat ladně a sebejistě. Výstup strmým svahem a otočky na lyžích dělají někomu problémy i po několika letech skialpování. Stejně tak je tomu u sjezdu. Stačí pár dobrých rad a oblouky v nerovném terénu a prašanu se ti začnou dělat výrazně lépe. Je totiž potřeba si uvědomit, že skialpinismus se provádí převážně mimo sjezdovky. Jedná se tedy o úplně jinou techniku sjezdu, než máme zafixovanou z urolbovaného manžestru. Sjezd má být za odměnu a né trápení!


Balení batohů a tipy na výbavu

Co sebou do Krkonoš? Co sebou do Alp? Co brát na 1 den a co třeba na 3? To jsou zásadní otázky, které je potřeba si zodpovědět. Vybavení, které máme v batohu nám totiž může leckdy zachránit den, ale i život! Ať už se jedná o správné oblečení, nebo skialpinistický hardware. Existuje i celá řada vychytávek a drobných věcí, které posunou vaší připravenost na jiný level.


Laviny, záchrana a sníh

Pro skialpinistu jsou tato témata esenciální. Naučíme tě, jak si správně naplánovat túru, aby jsi riziko lavinové nehody eliminoval na minimum. Ukážeme ti, jak se čte lavinová předpověď a jak si vykládat sněhový profil přímo v terénu, ve svahu, který chceš sjíždět. Vyzkoušíš si, jak se pracuje s lavinovým vyhledávačem, sondou a lopatou a jak se provádí záchrana zasypaného.


Kurz skialpinismu začíná vždy v páteční podvečer. Destinace je určena tím, kde jsme ubytovaní. První termín skialpového kurzu se odehraje na Boudě Bílé Labe, ten druhý pro změnu na Medvědí Boudě.Po příchodu všech účastníků si dáme pivo a popovídáme si o skialpování v teoretické rovině. Sobotu i neděli ztrávíme převážně venku na túře. Sobotní večer se budeme věnovat lavinám a užijeme si pohodový večírek.


Kurz končí v neděli po návratu z túry. Krkonoše volají, tak se začni chystat! Těšíme se na tebe!

48 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page