top of page
  • Obrázek autoraVojta

Jaký byl kemp s Freeride Compass v roce 2023


Neváhej a nahlédni do našich skialpových dobrodružství v Bulharsku z minulé zimy! Ať už

tě to inspiruje k vlastnímu výletu do bílých pustin, nebo ti to dodá odvahu přidat se k nám Freeride Compass v zimě 2024.


Minulou sezonu jsme společně strávili celý měsíc v Bansku. Během jednoho měsíce s námi ve 4 turnusech poznalo pohoří Pirin přes 40 skialpinistů. Společně jsme zdolali mnoho krásných vrcholů, užili si úžasné oblouky v prašanu a skvěle se najedli v bulharských hospůdkách.


Né všechny dny ale byly jako obrázek! Občas se muselo zabojovat se silným větrem, mraky, špatnou viditelností a zhoršenými sněhovými podmínkami v některých partiích Pirinského pohoří.

První turnus se sešel v neskutečném složení fajn pohodářů. Mix holek a kluků různých věkových kategorií si spolu užil týden na 100%. Dobré počasí a nadprůměrně vysoké teploty připomínaly spíše jarní podmínky v Alpách. Opalovačky na terase se skleničkou bulharského koňaku, ježdění ve firnovém sněhu a koupačky v termálech.


Mělo to všechno, jen o krapet víc sněhu jsme si pro tyhle skialpové nadšence přáli. Co nás ale těší maximálně je fakt, že se skoro celá tahle parta nezdráhala přijet do Krkonoš na naší FRC Jarní párty! Díky nim jsme si potvrdili, že s Freeride Compass nevznikají jen zážitky, ale i kamarádské vztahy a skialp parťáci.

Druhý turnus byl v režii snowboarďáků na splitboardech, podporovaných několika lyžařskými entuziasty. Ale neměli to snadné. Oblačnost, která se přiřítila ze severovýchodu, zakryla vrcholky hor téměř na celý týden. V nižších polohách padal těžký, mokrý sníh, který byl na jízdu náročný, zatímco ve vyšších polohách zuřil orkán, což skupině znemožňovalo dostat se k vrcholovým partiim Pirinu.


I přes to se našim instruktorům podařilo zajistit klukům plnohodnotný týdenní program v horách. Podmínkám prostě neporučíš. My jsme rádi, že v tomto duchu k tomu přistoupila i tahle parta a nenechala si trochou sněhu a vody zkazit týden.

Třetí turnus sklízel ovoce několika předchozích sněžných dnů. Skupina chlapů a jedna odvážná holka si zajezdila do maxima! Tahle energická skupina nás svým výkonem naprosto ohromila! Skvělí lyžaři a vytrvalci, kteří uměli rozjet párty i v banských barech. Dokázali jsme zdolat takřka všechny plánované vrcholy a k našim tradičním sjezdům přidat několik dalších kuloárů a svahů. Když odjížděli se slovy: “Kam pojedeme příští rok?”, měli jsme fakt radost.

Čtvrtý turnus byla už jenom třešnička na dortu za tím vším. Počasí přálo. Prašan ve stinných místech zůstal i přesto, že se oteplilo. Kluci nám předvedli vytříbené freeridové oblouky a někteří se za týden výrazně posunuli ve své sjezdové technice.


Na závěr týdne nás na vrcholu Poležanu potkala neuvěřitelná inverze. Celé dopoledne v neprůstupné mlze bylo vykoupeno. Posledních 50 výškových metrů pod vrcholem se začalo skrze mraky drát slunce. A pak už jen náš vrchol, naše parta a všude okolo oceán mraků s několika ostrůvky těch největších hor Pirinu. Plní euforie z tohoto dne jsme se nakonec trochu zasekli v jedné hospůdce a zakončili turnus ve velkém stylu.

55 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page